Teosofia (kreik. theos, jumala, sophia, viisaus) tarkoittaa jumalviisautta. Kansainvälisen Teosofisen Seuran perustaja Helena Petrovna Blavatsky (1831–1891, Venäjä, nyk. Ukraina) otti sanan käyttöön.
Blavatsky oli kiistelty henkilö, jolla oli merkittävä vaikutus teosofisen opin muotoutumisessa. Hänen teoksensa Salainen oppi on hänen teosofinen pääteoksensa , joka käsittelee kosmista ja planetaarista sekä ihmisen kehitystä, kuin myös tiedettä, uskontoa ja mytologiaa.
Kansainvälisen Teosofisen Seuran perustivat madame H.P. Blavatsky, Henry Olcott ja William Q. Judge New Yorkissa vuonna 1875.
Pekka Ervast ja suomalainen teosofia
Pekka Ervast (1875–1934, Helsinki) oli suomalainen kirjailija ja teosofi, joka toimi Suomen Teosofisen Seuran (per. 1907) ylisihteerinä 1900-luvun alussa. Vuonna 1920 hän erosi suomalaisesta seurasta.
Ervast aloitti teosofisen liikkeen Suomessa mutta päätyi perustamaan Ruusu-Ristin, koska kansainvälisestikin teosofinen seura oli sisäisesti niin ristiriitainen.
Käsityksen omasta elämäntehtävästään Pekka Ervast koki saaneensa 13. lokakuuta vuonna 1896 uudestisyntymiskokemuksensa kautta. Kyseessä oli mystillinen Kristus-kokemus tai henkinen kaste, joka johdatti hänet esoteeriseen kristinuskoon.
Teosofian kehitys
Teosofisen seuran puheenjohtaja ja Idän Tähti -järjestön perustaja Annie Besant (1847–1933) ei tullut toimeen Pekka Ervastin kanssa, koska Ervast muun muassa kyseenalaisti Jiddu Krishnamurtin maailmanopettajuuden. Myös tulkinnat sodasta erosivat toisistaan. Teosofia ei Ervastin mukaan ollut politikointia.
Erimielisyyksien johdosta Ervast perusti Teosofisen Seuran sisälle oman osastonsa erotuksena yhteiskunnallisiin ja poliittisiin asioihin kantaa ottavasta osastosta. Hänen osastonsa ulkopuoliset jäsenet eivät hyväksyneet kyseistä jakoa. Vastustuksen vuoksi Ervast ja hänen seuraajaansa irrottautuivat Teosofisesta Seurasta.
Syntyi teosofisesti suuntautunut Ruusu-Risti, joka on suomennos saksalaisesta nimestä Rosen-Kreutz, joka taas viittaa historialliseen ruusukristiläisyyteen.
Suomenkielinen teosofinen kirjallisuus
Pekka Ervast oli tuottelias kirjailija ja esitelmöitsijä, joka julkaisi kymmenittäin kirjoja aiheesta. Hän oli myös toimittamassa teosofista Omatunto-lehteä. Sittemmin hän oli toimittamassa Tietäjä- ja Ruusu-Risti -lehtiä sekä suomensi ulkomaista alan kirjallisuutta.
Esitys Mitä jokaisen tulee tietää teosofiasta? selostaa tarkasti teosofiaa ja alan seuraa sekä yleistä veljeyttä ja jälleensyntymistä. Lisälukemista löytyy mm. Ruusu-Ristin — Totuudenetsijöiden seuran sivuilta.
Ruusu-Risti on vapaan ajattelun keskus, jossa jäsenet etsivät totuuden ydintä ja salaista jumalviisautta, jota on mahdollisesti ollut kaikkien aikojen uskonnoissa, mytologioissa sekä filosofisissa ja tieteellisissä järjestelmissä.
Kuuntele Yle Puheen Perttu Häkkisen alustus:
Teosofinen toukokuu – Pekka Ervast