Meditaatio on läsnäoloa, hengityksen tarkkailemista tai itseterapiaa. Se on harjoitus, jossa voi kehittää omaa sisintään tai saada aikaan tietoisuudentiloja. Mietiskely voi olla arkista pysähtymistä tai keino edetä omalla henkisellä polulla.
Meditaatioharjoituksen tavoitteena voi olla saavuttaa jotain kuten lisätä sisäistä rauhaa tai tiedostaa mielen sisältö entistä paremmin tai arjen hallinta. Se, että malttaa meditoida, siis harjoitus itsessään, voi jo olla sen tavoite.
Tietoiseksi tuleminen on mahdollista
Yksi meditaation tavoitteista ja seurauksista on tietoiseksi tuleminen: omista tunteista, ajatuksista ja uskomuksista. Vaikka kyse olisikin vain mielenvirkistyksestä tai rentoutumisesta, niin meditaatio voi vaikuttaa myös siihen, miten ihminen jatkossa reagoi ärsykkeisiin. Puhutaan myös triggereistä ja siitä, mistä ihminen triggeröityy. Meditaatio voi antaa aikalisän.
Maallisen meditaation tarkoituksena on rentoutua, vähentää stressiä, selkeyttää ajatuksenjuoksua ja parantaa keskittymiskykyä sekä vapauttaa mieli sen vallanneista huolestuneista ajatuksista tai vaikeista tunteista.
Menetelmänä meditaatio
Meditaatio on mielen kohdentamista johonkin tiettyyn asiaan tai lauseeseen, kuten mantraan, samalla, kun sillä tarkoitetaan mielen tyhjentämistä muista ajatuksista. Meditaatio on sisäisen keskittymisen tila, joka irrottaa ihmisen arkipäiväisistä ajatuksista ja huolista sekä tunteista tehden siten tilaa ihmisen sisälle. Ihminen saa meditaation avulla etäisyyttä omaan itseensä mutta paradoksaalisesti myös pääsee lähemmäs itseään.
Meditaatioharjoituksessa tietoinen mieli ei tavoittele mitään. Mindfulness sisältää tätä tietoista (itse)tarkkailua. Annetaan ajatusten ja tunteiden tulla ja mennä kuin laineiden rantaan. Meditaatio käsittää harjoituksia, jotka voivat sisältää rentoutumista tai myötätunnon ja anteeksiantamisen kehittämistä itsessä.
Meditaatiomusiikki auttaa alkuun
Meditaatiomusiikki voi kuljettaa oman mielen sisällä erilaisiin maisemiin, kuviin ja tunnelmiin — ajasta ikuisuuteen. Meditoija saattaa nähdä välähdyksiä omasta menneisyydestään kuten lapsuudestaan. Hän voi päätyä syvämeditaatiossa meditatiiviseen hiljaisuuteen hyvin pitkäksi aikaa.
Meditointi on työtä itsen kanssa. Stä käytetään usein joogan yhteydessä. Japanilaisessa zen-buddhalaisuudessa meditaatiosta käytetään nimitystä zazen (istumameditaatio). Rajajoogassa (ns. klassisessa joogassa) mantra sulkee pois muut ajatukset, mistä seuraa harjoittelulla tyhjän mielen tila, Patanjalin mukainen samadhi. Samadhissa egoa ei ole, ja ihminen voi kokea autuutta.
Mindfulnessista enkelipiiriin ja kirkon retriittiin
Mietiskelyä on joskus käytetty stressin hoidossa ja kokeiltu kivun lievityksessä. Etenkin Mindfulness-harjoitusten on todettu auttavan yleiseen ahdistuneisuuteen ja kivun tuntemuksiin sekä niiden kanssa toimeen tulemiseen. Harjoittelun tulisi kuitenkin olla ohjattua ja säännöllistä sekä pitkäkestoista.
Henkisissä piireissä tehdään muun muassa enkelimeditaatioita. Naisten enkelipiirit ovat olleet suosittuja viime vuosina. Enkeleiltä voi pyytää parantavaa voimaa. Meditaatio eli hiljainen mietiskely on osa henkistä kasvua. Meditaatio auttaa tutustumaan omaan itseen, minkä voi tehdä nykyisin myös kirkon retriitissä.