Jumalattaret voidaan käsittää eri kulttuureista peräisin oleviksi feminiinisiksi jumaluuksiksi, kuten muinaisen Egyptin, antiikin Kreikan ja antiikin Rooman jumalattaret sekä hindulaiset ja skandinaaviset jumalattaret.
Ne voidaan käsittää nykyhenkisyydessä myös ”ihaniksi naisiksi”, jotka ovat voimaantuneet ja manifestoivat omaa elämäänsä, eivätkä tyydy aivan tavanomaiseen elämään.
Jumalattaret eri kulttuureissa
Hindulaisuudessa on lukuisia jumaluuksia ja jumalattaria. Jälkimmäisiä ovat muiden muassa Devi, Kali, Lakshmi ja Shakti. Jumaluudet vastaavat tietystä elämänalueesta. Esimerkiksi pelätty Kali merkitsee mustaa ollen tuhon jumalatar, ja samaan aikaan tuosta tuhosta nousee uusi elämä, koska Kali myös luo uutta. (Vrt. Feeniks)
Jumalattaret ovat elämän itsensä kuvauksia. Egyptiläinen Isis on äitijumalatar, joka oli paitsi kuolematon, myös myöhemmin jumalattarien jumalatar. Isiksen palvonta on jatkunut muinaisegyptiläisen kulttuurin aikakauden jälkeenkin. Isis oli parantaja, ja esimerkiksi käärmeenpuremissa häntä kutsuttiin apuun.
Eri kulttuureissa on erinimisiä jumalattaria, mutta tiettyjen jumalattarien tehtävät saattoivat olla samat kuten parantaminen. Aiemmin lääketieteen ollessa kehittymätöntä tarvittiin apuja myös ylhäältä jumalmaailmoista.
Kreikkalainen jumalatarkultti
Kreikkalainen jumalperhe saattaa olla suomalaisille niitä tutuimpia roomalaisten jumalten ohella. Moni tietää ainakin nimeltä Heran, jota pidettiin avioliiton ja rakkauden sekä synnytyksen ja hedelmällisyyden jumalattarena antiikin Kreikassa. Pallas Athene tai Athene oli sodankäynnintaidon jumalatar, joka vaali myös tietoa ja yhteiskuntaelämää. Vastaavasti roomalaisessa mytologiassa Minerva oli sodankäynnin sekä tieteen ja taiteen jumalatar.
Kreikkalainen Afrodite oli rakkauden, hedelmällisyyden ja seksuaalisuuden jumalatar, jota roomalaisessa jumaltarustossa vastasi Venus. Koska häneen liitetään seksuaalisuus, niin myös prostituutiota harjoitettiin joissakin temppeleissä Kreikassa. Näinhän oli myös Roomassa.
Roomalaisten jumalattarien nimet ovat vähintäänkin mielenkiintoisia kuten Abundantia, joka viittaa runsauteen ja vaurauteen sekä yltäkylläisyyteen ja Fortuna, joka viittaa hyvään onneen. Lady Fortuna eli onnetar saattoi suosia.
Jumalatarkultti
Moni tuntee kouluopetuksesta myös Vestan eli antiikin Rooman kotilieden jumalattaren sekä hänen kreikkalaisen sisarensa Hestian. Vestaa palvottiin kodeissa, koska ko. jumalatar ylläpiti elävää tulta. Forum Romanumin Vestan temppeli jäljitteli muotoilullaan kotiliettä. Sen temppelissä paloi tuli, jota Vestan neitsyet valvoivat.
Nykyinen jumalatarliike ei perustu valtiollisiin menoihin tai muodosta koko kansan uskonnollisuutta kuten antiikin Kreikassa ja Roomassa. Kyse on sisäisen jumalattaren kohtaamisesta ja sydäntä avaavista jumalatarilloista. Jonathon Earl Bowser on ikuistanut kauniit ja voimakkaat jumalattaret jumalatarkortteihin. Lue lisää Jumalatar-korteista.
Suomessa enkelijumalattarista opettaa kirjailija ja laulaja Kirsi Ranto eli Deepthi. Pyhä naiseus puhututtaa ja päästää jumalattaret irti myös meillä Suomessa, Pohjolan perukoilla.