Samanismi viittaa luonnonkansojen ikivanhoihin samaanikulttuureihin, joita on ollut erilaisia eri puolilla maailmaa. Puhutaan myös ihmiskunnan varhaisimmasta uskonnollisuudesta, joka sisältää alisen, keskisen ja ylisen.
Samanistiset yhteisöt ovat eläneet läheisessä luontoyhteydessä, mikä on synnyttänyt myös meidän yliluonnolliseksi mieltämän maailman. Samaaneille ja heidän yhteisöilleen ei kuitenkaan ollut olemassa erillistä toista todellisuutta.
Samanismi suhteessa uussamanismiin
Modernin samanismin muodot ovat jokseenkin keksittyjä mutta ne voivat silti edustaa samanismia sen modernissa muodossa. Esimerkiksi antropologi Michael Harner on perustanut ydinsamanismina tunnetun menetelmän Yhdysvalloissa. Monet ovat tutustuneet samanismiin antropologi Carlos Castanedan kirjojen kautta. Castanedan kirjoja on kohdeltu fiktiivisinä.
Tällaiset keksityt samanismit voidaan erottaa vanhoista samaanikulttuureista, mikä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö tietyt kokemukset tai kokemukselliset piirteet uussamanismissa voisi olla aitoja tai jopa samanistisia.
Yhteinen kokemusmaailma
Samaaneja, ovat he sitten perinteisiä samaaneja tai moderneja uussamaaneja, voidaan lähestyä yhteisen kokemusmaailman kautta. Kaupunkisamanismi on moderni ilmiö, samoin kuin mikä tahansa uussamanismi. Kyse on kokemuksellisuudesta, jossa mielletään olevan samanistisia elementtejä.
Historioitsija Nevill Drury on kirjoittanut näistä elementeistä kirjan The Elements of Shamanism. Häneltä on myös suomennettu kirja Samanismi.
Samanismin elementtejä
Samanismiin on perinteisesti kuulunut yhteydenpito henkimaailmaan; esi-isiin ja kuolleisiin. Samaani on toiminut kuolleiden ihmisten sielujen saattajana tuonpuoleisessa. Hän on myös hoitanut henkien maailman ja elävien maailman välisiä suhteita sekä toiminut parantajana ja tasapainottajana.
Muuntuneet tajunnantilat ovat saatelleet samaanin rummutuksen tai jonkin huumaavan aineen avulla niin sanottuun henkimaailmaan. Rituaaleina on käytetty mm. rummutusta, tanssia ja laulua.
Lopuksi
Samaaneja on tavattu kaikkialta maailmasta Skandinaviasta Tyynellemerelle ja Pohjois-Amerikasta (intiaanit) Grönlantiin (inuitit). Samanismi liittyy läheisesti luonnonuskontoihin, joissa harmoninen luontosuhde ja sen ylläpitäminen on osoittanut tärkeäksi selviytymisen kannalta.
Sanana samaani on alkujaan peräisin Siperian evenkikansalta. Paimentolaiset yhtä hyvin kuin metsäkansat voivat harjoittaa samanismia sen niin sanotusti alkuperäisessä muodossa. Samanismista tunnetaan myös kuvioidut rummut. Lisäksi suomalaisen kansanperinteen luotteet liittyvät siihen.
Samaanille luonto itsessään on elävä.