Ankh on muinaisegyptiläinen hieroglyfi, joka merkitsee elämää. Jumalat kuvattiin kyseisellä kuviolla, koska heidän uskottiin voivan antaa elämän ja herättää kuolleet.
Ikivanhaa symboliikkaa
Vanhimmat ankh-hieroglyfit ovat arviolta vuodelta 3000 ennen ajanlaskun alkua. Ankh on saattanut esittää solmua tai sandaalin remmiä. Varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta nämä ovat yleisimmät tulkinnat.
Egyptiläisessä hautataiteessa symbolia kuvattiin (ikuiseen) elämään liittyvissä yhteyksissä. Se sisälsi ajatuksen jatkuvasta elämästä. Manalan Anubis-jumala* antoi vainajalle sen avaimeksi tuonpuoleiseen elämään. Sitä on käytetty myös suojelusamulettina.
Esoteerisia tulkintoja
Ristiä on kuvattu ihmisen symboliksi, jolloin silmukka kuvastaisi päätä, suora osio vartaloa ja alaosa vierekkäin olevia jalkoja. Sivulla olisivat kädet. Esoteeriset tulkinnat ovatkin olleet suosittuja.
Lenkin on ajateltu symbolisoivan myös kolmatta silmää. Kyse on lähinnä esoteerisista tulkinnoista. Tutkijat eivät välttämättä ole yhtä mieltä esoteerisista eli vain vihityille tarkoitetuista tulkinnoista.
Elämän symboli
Symbolia näkee esimerkiksi kaulakoruissa, kuten matkamuistoissa. Silmukkaristi ei kuitenkaan ole vain esoteerisen uskonnollisuuden symboli. Se voi olla myös silmukkaristi (kristinuskossa).
Kuvituksissa ja maalauksissa jumalat antavat faaraoille tai kansalleen elinikää ojentaen heille ankheen. Koptit omaksuivat sen uskontokuntansa tunnukseksi. Symbolina avain taas merkitsee sisäänpääsyä.
*Anubis oli muinaisegyptiläinen kuolleiden jumala, jota pidettiin kuolleiden ja hautajaisten sekä vainajien omana jumalana. Osiris korvasi hänet kuolleiden jumalana, joka yhdistettiin Rooman valtakunnan Isiksen kulttiin. Erityisen tärkeäksi muodostui Osiriksen rooli kuolleiden tuomarina, millä saattoi olla vaikutusta kristilliseen tuomio-oppiin (viimeinen tuomio).
Tiedot ja symboli: Wikipedia