Pelkojen kohtaaminen omassa elämässä voi olla ajankohtaista. Pelko voi liittyä melkein mihin tahansa asiaan. Ihminen pelkää tuntematonta, mutta muutoksen pakko voi saada hänet muuttumaan pelosta huolimatta silloin, kun muuttumattomuuden kipu on suurempi kuin muutoksen tuoma kipu.
Tosiasia on, että kaikki muuttuu kaiken aikaa. Pelot voivat liittyä omiin unelmiin. Haluaisit tehdä jotakin mutta et yksinkertaisesti uskalla tehdä. Haluaisit tehdä jonkinlaisen siirron elämässäsi, mutta pelot tulevat jatkuvasti tielle. Miten päästä pois tästä pattitilanteesta?
Pelkoa kohti, vaikka pelottaa kamalasti
On klisee sanoa, että menemällä tilanteisiin, jotka pelottavat, saavat pelon lopulta poistumaan tai ainakin muuttamaan muotoaan. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä tehdä ero pelon ja pelon välillä. Tässä puhutaan rohkeuden puutteesta ja pelkäämisestä. Joskus meillä voi olla fobioita, jotka ovat mielenterveyden haasteita ja voivat tarvita avuksi sen alan ammattilaista, jos fobiasta halutaan päästä eroon.
Rohkea ihminen ei ole hän, joka ei tunne pelkoa. Kaikki tuntevat pelkoa. Fobian tunnistaa siitä, että pelko on täysin kohtuutonta. Lisäksi ovat sosiaalisten tilanteiden pelko ja muut sellaiset ilmiöt, jotka eivät välttämättä ratkea omin voimin. Tietyn muutoksen pelkääminen voi olla lievempi itsehoidollinen asia.
Mikä on pahin asia, joka voi tapahtua?
Pelkääminen voi olla täysin irrationaalista. Järki ei sanele vaan tunteet sanelevat. Haluaisimme ehkä kokea jotakin uutta tai kokeilla jotakin juttua, mutta se pelottaa meitä liikaa. Silloin meidän on syytä kysyä, miksi. Mikä on pahin asia, mitä voi tapahtua? Miksi pelkään tätä niin paljon, että annan sen vaikuttaa elämääni (ehkä koko elämäni kulkuun)?
Ihminen ikään kuin tarvitsee pelkoa, eli se ei ole hyödytön tunne. Se voi varoittaa vaarasta tai suistaa väärältä tieltä. Paradoksaalisesti se voi suistaa myös oikealta tieltä. Pelon kohtaaminen itsessään vaatii rohkeutta, saati sitten se, että oman pelkäämisen tunnustaa ja ottaa todesta. Me voimme muuttua, jos niin haluamme ja päätämme.
Haasteet: tarttuako tilaisuuteen?
Kohtaamme elämässämme haasteita. Isot elämänmuutokset voivat haastaa meitä. Joudumme joskus pohtimaan, onko jokin haaste meille liian pieni tai liian suuri vai sopiva. Joskus voisi olla hyvä istua alas ja ottaa kynä ja paperia pöydälle ja alkaa kirjoittaa niin sanottua viisivuotissuunnitelmaa. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua? Etene vuosi kerrallaan. Pilko eteneminen pieniin osasiin. Muutoin siitä voi tulla liian haastavaa.
Pelon pitää olla hallinnassa. Kyse ei ole kaiken kontrolloimisesta. Elämässä se ei ole edes mahdollista. Mutta pelon pitää olla siinä mielessä hallittua, ettei se lamaannuta. Että suunnitelma on toteutettavissa pienin askelin. Harppaukset eivät sovi kaikille, kuten ei jääkylmään veteen hyppääminenkään. Tänään voi olla oikea aika ottaa tikkaat seinustalta ja nostaa ne uuteen paikkaan ja alkaa toden teolla miettiä, miten sinne uuteen tilanteeseen tai paikkaan oikein pääsee. Mitä kohti haluan olla matkalla jo nyt, tänään?
Tajunnanvirta Blogi