Henkisyys ja raha on teema, joka toistuvasti nousee esiin. Ajatellaan, että jos on saanut lahjan nähdä tulevaa tai parantaa, niin siitä ei saa veloittaa. Kuitenkaan moni näkijä ei ole syntynyt kultalusikka eli näkemisen kyky suussa. He ovat jatkuvasti kehittäneet itseään erilaisin ja joskus myös kallein kurssein.
Henkiset auttajat ovat kurssittautuneet ja tehneet paljon työtä itsensä kanssa, jotta he voivat toimia auttajina, kutsumusammatissaan. Osa tekee henkistä auttamistyötä päätyönä, jolloin korvaus on välttämätön, kunhan se on kohtuullinen. Osa taas tekee sitä maksutta päätyönsä päätteeksi. Jälkimmäisessä tapauksessa henkilöllä tuskin on pieniä lapsia hoidettavana tai hän saattaa olla eläkkeellä, joten hänellä on siihen aikaa.
Jokainen päättää tykönään, omalta kohdaltaan, mikä on liikaa tai sopivasti. Rahastus ei ole asiallista. Ei myöskään puheluiden pitkittäminen, parantumisen lupaaminen lisämaksusta tai jatkuvin soitoin. Henkistä auttamistyötä koskevat samat eettis-kosmiset lainalaisuudet, henkiset lait, kuin muutakin elämää kohdatessamme toisiamme.
”Henkisyys ja raha” herättää tunteita
Joidenkin mielestä henkiset kyvyt ovat lahjoja. Jeesus sanoi, että ilmaiseksi olette saaneet, ilmaiseksi antakaa. Kulttuuri oli siihen aikaan melko toisenlainen. Ihmiset saattoivat liikkua autiomaita ja kaupunkien välejä tietäen, että joku jossakin aina tarjoaa yösijan yksinäiselle vaeltajalle. Nykyään näin ei enää ole. Sähköyhtiö tai matkapuhelinoperaattori ei anna armoa, jos lasku on maksamatta.
Moni henkinen työntekijä on kurssittautunut jopa vuosikausia saadakseen tietyt kyvyt. Kyse ei siis ole lahjasta, joka olisi laskeutunut heille taivaasta. Kyse on taidosta, kyvystä tai taipumuksesta, jota on alettu kehittää. Koulutukset nielevät satoja euroja kuten pelkästään Reiki 1 ja Reiki 2 sekä harjoittelut päälle.
Ehkä henkisyys ja raha -teeman äärellä tärkeintä on pitää pää kylmänä, jalat maassa, niin ettei tule maksaneeksi jostain palvelusta, jota ei oikeasti tarvitse. Useita kursseja ja palveluita koskee tyytyväisyystakuu. Palautetta voi myös aina antaa palveluntarjoajalle, yrittäjälle jne.
Hyvä paha raha
Raha itsessään on neutraali asia. Sen käyttö muuttaa sen laatua. Rahastus ei millään alalla ole suotavaa. Kohtuullinen ja oikeudenmukainen korvaus on eri asia. Jotkut ovat tosin valmiita maksamaan extraa suositusta merkistä, brändistä.
Moni on oppinut lapsena, ettei raha kasva puussa, raha on pahasta, rikkaat ihmiset ovat älykääpiöitä ja niin edelleen. Kaikella voi tehdä sekä hyvää että pahaa. Kaikkea voi käyttää sekä kohtuudella että kohtuuttomasti. Tämä koskee niin rahaa, viiniä kuin television katselua. Suhtautuminen rahaan määrittelee sitä, miten ihminen suhtautuu itsensä elättämiseen henkisellä työllä.
On henkisiä oppisuuntia, joiden mukaan raha on pelkästään huono juttu, ja itse asiassa nykyhenkisyyttä edeltävät isot liikkeet spiritualismista ja teosofiasta lähtien ovat pitäneet rahaa ei-henkisenä ikään kuin se himmentäisi henkisyyden loiston. Uskoakseni näissäkin tapauksissa raha on otettu iloisin mielin vastaan, kun se on mahdollistanut spiritualistisen tai teosofisen työn, mutta rahaa ei ole otettu yli tarpeen kuten loistavien temppelien tai palatsien rakentamiseen. Kohtuus kaikessa.