Spiritualismi on henkisyyden oppi tai oppi henkisyydestä, joka on maailmanlaajuinen elämänkatsomus. Moderni spiritualismi syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1848. Suomessa nykymuotoinen toiminta käynnistyi vuonna 1946. Suomessa toimintaa järjestävät alan yhdistykset.
Spiritualistinen filosofia käsittää seitsemän periaatetta. Sen ytimessä on uskomus elämän jatkumisesta fyysisen kuoleman jälkeen sekä yhteys henkimaailmaan, sillä ihmisen uskotaan olevan fyysisen kehon saanut henki. Meediot tuovat todistavia sanomia henkimaailmasta.
Meediotoiminta ja henkiparannus
Spiritualismissa keskeisiä toimintamuotoja ovat meedio- ja henkiparannustilaisuudet. Henkimaailman voi kokea myös spontaanisti kuten kuolinvuodenäyissä, vainajan läsnäolokokemuksissa ja vastaavissa kokemuksissa. Usein näyt ovat spontaaneja, vaikuttaviakin.
Spiritualistiksi aletaan usein siinä vaiheessa, kun itselle alkaa tulla näitä selittämättömiä ja yllättäviä henkisiä kokemuksia. Tällöin yleensä lähdetään liikkeelle yleisömeediotilaisuudesta tai soittamalla meediolle. Suomessa spiritualismi ei ole uskonto toisin kuin Yhdistyneessä kuningaskunnassa, jossa toiminnassa ovat spiritualistiset kirkot.
Spiritismi
Spiritualismin sanan otti käyttöön Suomen Spiritualistisen Seuran perustaja kirjailija ja kääntäjä Helmi Krohn 1930-luvulla alan käännöskirjallisuudessa. Hän ei pitänyt spiritismin sanasta, koska se viittasi hänestä alhaisiin henkiyhteyksiin. Siihen asti oli käytetty spiritismin sanaa.
Nykyään spiritismi mielletäänkin aakkoslaudalla ja lasilla pelaamiseksi, populaarikulttuurin tuotteeksi ja viihteeksi, jota viljellään kauhuelokuvissa. Spiritismi-sanalla voidaan tarkoittaa myös Allan Kardecin kokoamaa henkioppia (ransk. Spiritisme, suom. Spiritismi). Kyse onkin siitä, miten näitä käsitteitä määritellään sekä käytetään.
Lopuksi
Spiritualismia ei voi pitää pelkkänä henkiyhteyksien harjoittamisena. Siihen kuuluu oleellisena osana myös spiritualistinen filosofia. Spiritualismista ovatkin olleet kiinnostuneita henkilöt, jotka ovat hakeneet uskonnollisia vaihtoehtoja ja halunneet itse ottaa selvää asioista. Spiritualismia voi harjoittaa minkä tahansa uskonnon sisällä.
Spiritualistinen liike on vetänyt puoleensa myös silmänkääntäjiä. Tästä ei ole kyse tunnustuksellisessa spiritualismissa, joka katsoo omassa itseymmärryksessään olevansa filosofia, uskonto ja tiede. Minna Canthin, Akseli Gallen-Kallelan ja Jean Sibeliuksen sekä Juhani Ahon tiedetään osallistuneen spiritistisiin istunoihin. Aiheesta on ilmestynyt useita kirjoja kuten Spiritistinen istunto (2020) ja Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa (2020) sekä Perhosvaikutus: Kuinka spiritualismin siivenisku muutti maailmaa (2019).
Spiritualismin mukaan kuolemaa ei ole. Meediot todistavat tästä jatkuvasti meediotilaisuuksissa.
Kuva: Emmi Nummela