ASMR on lyhenne englanninkielisestä sanahirviöstä Autonomous Sensory Meridian Response, joka tarkoittaa suomeksi autonomisia ja rauhoittavia aistielämyksiä. Nyt niitä yritetään saada aikaan videoilla, joita löytyy muun muassa YouTubesta.
Mutta eivät kaikki ihmiset pidä tästä itsehoitomenetelmästä. Joidenkin mielestä se on ärsyttävää. Kyse onkin siitä, miten haluamme ympäristömme olevan suhteessa meihin. Joku ei kestä avokonttoria, siinä missä toinen nauttii sen sosiaalisista kontakteista.
Puhutaan myös triggereistä.
Mistä tässä itsehoitomenetelmässä on kyse?
Videot sisältävät mikrofonin sivelyä kasvosudilla tai naputtelua kynsillä tai lehden sivujen kääntelyä. Osalle tulee mielihyvän tunteita, osalle taas jotakin päinvastaista. Kun videolla juttelee nainen hyvin hiljaisella äänellä, niin se voi tuntua rauhoittavalta. Toisten mielestä taas on ärsyttävää, kun kuiskaillaan, eikä puhetta kuule tai olekaan tarkoitus kuulla.
Tarkoituksena ASMR-ilmiössä on tuottaa hiljaisia ja vaimeita ääniä pintojen välityksellä tai puheäänellä. Mukaan voidaan ottaa lintujenlaulua ja luonnonääniä, kuten kohinaa.
Autonominen sensorinen meridiaanivaste*
Tarkoituksena tässä itsehoidossa on saada myönteisiä ASMR-kokemuksia. Katsekontakti voi lisätä reaktiota ja meridiaanivastetta. Mitä mieltä ollaan ASMR-menetelmän terveysvaikutuksista? Niiden on havaittu rauhoittavan joidenkin ihmisten mieltä ja auttavan nukahtamisessa sekä vähentävän stressiä. Kyseessä ei kuitenkaan ole lääketieteellisesti tutkittu tai vahvistettu hoitomuoto.
Kyse onkin lähinnä omasta kokemuksesta siitä, onko ASMR-menetelmä hyödyllinen hoitomenetelmä vai ei itsehoidossa. Sitä on verrattu musiikin kuuntelemiseen, mutta sen vaikutukset ja siitä saatavat kokemukset ovat yksilöllisiä, samoin kuin musiikin kohdalla. Joku tykkää heavy metallista, joku toinen taas kaipaa klassista musiikkia. Yksi kuuntelee vain menevää pop-musiikkia. Mieltymykset vaihtelevat kaikissa aistiärsykkeissä ruokailusta musiikin kuunteluun.
*Meridiaanit ovat kiinalaisessa lääketieteessä energiakehossa olevia kanavia. Akupisteet sijoittuvat meridiaaneille.
Onko kuiskailu kivaa vai ei?
Joillekin se sopii, joillekin taas ei. Kumpaan joukkoon sinä kuulut? Voit kokeilla ASMR-menetelmää esimerkiksi tästä.
Saatat tuntea kihelmöintiä, miellyttävää ja upottavaa tuntemusta tai olotilaa, mielihyvää, ärsytystä tai jotakin muuta. Synestesia liittyy myös tähän ilmiöön. Se tarkoittaa aistien sekoittumista kokemuksissa. Siinä ihminen kokee ympäristönsä omalla tavallaan ja siis hieman toisin kuin muut ihmiset. Hän saattaa nähdä musiikin sävellajit väreinä tai muuta vastaavaa.
Ajanhukkaa vai ei? Rentoutumista vai ei? Kokija kokee ja päättää siitä, mitä ASMR-menetelmä hänelle merkitsee tai toimiiko se.