Synkronismi eli merkitsevät yhteensattumat. Oletko koskaan ajatellut, että se, mikä vaikuttaa sattumalta, ei sitä olekaan, vaan järjestetty juttu? Kukaan ei sitä tietoisesti ole järjestänyt, vaan maailmankaikkeus on ikään kuin varautunut siihen, että tietyt asiat tapahtuvat. Kun mietit elämäsi käännekohtia, työpaikkojen saantia tai puolison kohtaamista tai jotakin käänteentekevää tilannetta, niin voisiko jälkeenpäin sanoa, että se oli sattumaa tai pienestä kiinni?
Jotkut asiat eivät hetkauta meitä, mutta kun alamme miettiä niitä syvällisemmin, niin huomaamme, miten ohikiitävästä hetkestä olikaan kyse monessa kohdassa omassa elämässämme. Jos se tai se asia olisi mennyt toisin, niin en olisi tässä nyt. Jos sinä ohikiitävänä hetkenä en olisi huomannut häntä, emme ehkä koskaan olisi tavanneet. Jos en olisi saanut päähänpistoa käydä siellä, niin sitä ei olisi koskaan tapahtunut jne.
Synkronismi tai synkronisiteetti
Käsitteen synkronisiteetti on luonut psykiatri C. G. Jung, ja sillä hän tarkoitti merkitsevää yhteensattumaa. On siis tilanteita, joissa toisiinsa liittyvillä tapahtumilla ei ole kausaalista tai suoraa syy-yhteyttä, mutta niitä yhdistää symbolinen merkitys. Se voi olla jälkikäteen annettu tai tajuttu merkitys.
Nämä samanaikaiset ilmiöt tai tapahtumat vaikuttavat sattumilta, mutta kun miettii, mikä niiden todennäköisyys on, niin saattaa huomata, että selitys voi olla toisaalla kuin totutussa. Samanaikaisuus on silti aina tulkittu asia, sillä monia asioita tapahtuu samanaikaisesti.
Synkronismi ja karma
Karman laki ja synkronismi näyttävät myös liittyvän yhteen, koska synkronismi toimii karman lain puitteissa, jos siihen siis uskoo. Eli kun saat tietyn työn tai tapaat tietyn henkilön, niin eikö sinusta melko pian tunnu siltä, että se on jotakin karmallista? Että olet ansainnut sen joko hyvässä tai pahassa. Ehkä tuttuuden tunne on läsnä.
Karma on elämäämme ohjaava asioiden syvempi järjestys ja merkitys, jonka oikkuja emme aina ymmärrä. Pidämme tiettyjä juttuja sattuman oikkuina tai kohtalonomaisina asioina, viitaten kuitenkin viime kädessä siihen, että jonkin jutun pitikin tapahtua. Jos se ei olisi tapahtunut, niin elämästämme olisi muotoutunut toisenlaista.
Sykronismi ja kohtalo
Puhutaan myös kohtalosta tai kohtalonomaisuudesta liittyen synkroniaan. Tietyt asiat vain tapahtuvat ja tietyt ihmiset vain kohtaavat, vaikka mitään sellaista ei ollut suunniteltu. Toisaalta jälkikäteen voidaan tulkita asioita, tilanteita ja kohtaamisia nimenomaan kohtalon näkökulmasta. Sanotaan, että ”se oli kohtalo”. On olemassa myös kohtalonkysymyksiä.
Emme tiedä, mistä jonkun onni tai toisen epäonni johtuu. Synkronia voi toteutua myös siten, että olemme väärässä paikassa väärään aikaan. Ehkä meitä varoiteltiin sisäisesti tai ulkoisesti, mutta emme me kuunnelleet. Silloinkin voidaan sanoa, että sykronismi toimii. Ihminen itse asettuu joskus elämää vastaan ja alkaa kapinoida synkronismia vastaan. Silloin elämästä voi tulla turhan vaikeaa ja jopa arvaamatonta.
Olisiko psykologisesti helpompaa ajatella niin, että kaikella on tarkoitus ja että kaikella on aikansa ja paikkansa tässä elämän pitkässä juoksussa?