Henkinen hyvinvointi
Tarvitsetko kuuntelijaa?
Henkinen hyvinvointi on usein itsestäänselvyys siihen saakka, kunnes se menetetään. Aiemmin elämäänsä suhteellisen tyytyväinen ihminen voi muuttua poissaolevaksi ja stressaantuneeksi. Kiukku, katkeruus ja väsymys vuorottelevat. Omissa nahoissa ei ole hyvä olla. Tällöin on tärkeää tunnistaa omat tarpeensa ja pysähtyä hetkeksi. Voi esimerkiksi kysyä, olisiko siitä jotakin apua, jos joku kuuntelisi minua. Kuuntelija voi olla ystävä tai ammattiauttaja. Pääasia on, että kokee tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi.
”Sitä minä ajoin takaa. Kiitos, että ymmärsit!”
Itsensä ja valintojensa hyväksyminen voi olla joskus vaikeaa, etenkin jos kokee epäonnistuneensa työssä tai ihmissuhteissa. Itsensä soimaaminen ei silti ole ulospääsy epätoivosta. Kukaan meistä ei ole täydellinen, vaikka media meille uskotteleekin, että täydellisyyden tavoittelu tekee onnelliseksi.
Elätkö muutoksen aikaa?
Henkinen hyvinvointi on itsensä hyväksymistä ja tyytyväisyyttä omaan elämään. Stressitekijät on osattu karsia sanomalla tietyille asioille tai ihmisille kyllä ja tietyille taas ei. Kaija Juurikkala toteaa Sielun värityskirjassa: ”Sano riittävän monelle asialle ja riittävän monen ihmisen odotukselle ei. Silloin saa erakkosi puheenvuoron. Se puheenvuoro on aina erityinen.”
Kuvaus on erakosta, joka etsii toisten hyväksyntää ja ohittaa siinä samalla omat tarpeensa. Ei yksinäisyys ole häpeä, mutta on häpeä olla kuuntelematta itseään.
Muutoksen aika on aina. Hyvä elämä toteutuu arjessa ja sen muutoksiin sopeutumisessa. Tässä meitä voivat auttaa alan kurssit mutta myös keskustelijat ja kuuntelijat. Kuka kuuntelee sinua muutoksen aikoina? Sinun on ensin kuunneltava itseäsi, jotta voit sanoin kuvailla omaa olotilaasi. Kirjoittaminen on yksi toimiva tapa kohdata muutos, keskustelu on toinen.
Kriisin hetkellä keskustelukumppani auttaa
Henkinen hyvinvointi rakentuu hyville keskusteluille. Kun jää itsekseen pohtimaan omaa ongelmaansa, niin usein siitä kasvaa suuri möykky. Sisäinen möykky varastaa ilon elämästä. Jotta voisimme herättää jättiläisen sisällämme, meidän tarvitsee tehdä päätös siitä, että muutumme; että on muutoksen aika. Sen jälkeen oikeat ovet avautuvat. Ihminen yleensä haluaa varmistua siitä, että seuraava askel on jo häntä vastassa.
”Kyllä minä tekisin tarvittavat muutokset, jos minulla olisi uusi työpaikka tai uusi kumppani tai riittävästi rahaa.”
Elämä ei kuitenkaan perustu jossitteluun. Päätöksenteossa sinua auttaa suuresti jo se, että saat ulkopuolisen näkökulman asiaan. Kyseessä voi olla myös jokin kriisi, johon muutos liittyy siten, että on selviydyttävä. Se voi tarkoittaa selviytymistä yhdestä hetkestä toiseen tai yön yli tervehtiäkseen aamua. Monen henkinen hyvinvointi muuttuu pahoinvoinniksi siksi, että he odottavat itseltään liikaa. Jos luopuisimme edes pienestä määrästä siitä, mitä odotamme itseltämme, sillä uskomme, että myös muut odottavat sitä meiltä, niin voisimme raottaa onnellisuuden ovea ja jopa kulkea siitä.
”Annan elämän auttaa ja avata oikeat ovet. Teen päätöksen kulkea eteenpäin kohti taivasta maan päällä.”
Soita nyt! https://rto21.tajunnanvirta.fi/